Wat zijn aambeien?

De meesten van ons zijn bekend met het woord aambeien, al weet niet iedereen wat het is of hoe het te behandelen. Aambeien zijn veelvoorkomend, maar nog steeds een beschamend probleem voor velen, ondanks het feit dat meer dan 50% van de bevolking van 50 jaar en ouder te maken heeft met aambeien.

Aambeien zijn lastig te onderzoeken en te bekijken. Er zijn inwendige en uitwendige aambeien. Simpel gezegd, aambeien zijn opgezwollen aderen in de dikke darm en anus die pijn doen bij aanraking.

Aambeien kunnen jeuk een branderig gevoel, pijn, verlies van bloed en/of bloed bij de ontlasting, onverwacht verlies van ontlasting en een drukkend gevoel door het naar buiten zakken van een aambei.

De oorzaak van aambeien?

Het weefsel in het onderste deel van de dikke darm heet het rectum en eindigt met de anus. Zowel het rectum als de anus hebben veel oppervlakkige bloedvaten.
Aambeien komen tot stand wanneer de bloedsomloop in één van de vaten ophoopt en gaat ontsteken. Het bloedvat zwelt, wordt rood, ontsteekt en begint te bloeden.

In het rectum hebben we slijmvliezen, spieren en bloedvaten, die allemaal hun werk doen om te kunnen controleren wat er uitkomt. De wanden van de dikke darm zijn met slijm bedekt, vergelijkbaar met als in de mond. Het rectum is niet recht, als we op het toilet zitten ontstaat er druk op een deel van de dikke darm en is poepen het resultaat. Wanneer de ontlasting zich in de anus ophoopt kan het gebeuren dat het een klein gaatje in het weefsel veroorzaakt, dat zich met bloed vult en opzwelt, hetzelfde gebeurt wanneer je in je wang bijt.

Deze wondjes raken ontstoken en zwellen op. Wanneer dit een paar keer gebeurt zal het kleine stukjes overtollig huid en vaten creëren. Dit groeit iedere keer als ze ontstoken raken en na een tijdje worden het wat we aambeien noemen. Tijdens het poepen met een opgezwollen aambei wordt de aambei richting de anus bewogen en wordt hierdoor groter en langer.

Inwendige en uitwendige aambeien

Inwendige aambeien zijn opgezwollen aderen in de anus die bloeden en/of pijn veroorzaken. Inwendige aambeien zijn verbonden met het rectum en zijn meestal niet lang genoeg om de anus te bereiken.

Uitwendige aambeien zijn kleine gezwollen bloedvaten op de anus (kringspier) en zijn eigenlijk een hernia van de anus of het rectum. Bloed kan zich ophopen in het kleine, ontstoken bloedvat en wordt dan een harde bult. Als uitwendige aambeien zwellen kunnen ze pijn, jeuk en bloeding veroorzaken.

Kringspier functie en effect

Het darmstelsel moet in staat zijn om goed af te sluiten en is dus bewapend met twee sluitende spieren; waarvan er één kan worden gecontroleerd. Er is ook een afdichtingsmechanisme in de slijmvliezen met oppervlakkige aders die afsluiting verzorgen. Als harde ontlasting naar buitenkomt en de kringspier wordt aangespannen kan schade aan de slijmvliezen ontstaan en zwellen aderen op. Tijdens lange toilet-sessies werken de spieren extra hard en drukken op het rectum, zowel inwendig als uitwendig.

De 4 verschillende fases van aambeien

  1. Het begint met kleine opgezwollen inwendige aambeien die van tijd tot tijd opzwellen en kunnen een beetje bloeden.
  2. Ze groeien en worden kleine uitstulpingen in het lichaam. Deze kunnen naar buiten worden geperst door de anus. De constante druk van de kringspier maakt het lastig en pijnlijk. De aambeien zijn moeilijk terug te duwen zonder hulp.
  3. De aambeien komen uit de anus als ze opzwellen en zijn bedekt met slijmvlies.
  4. De aambeien zijn zo lang buiten het lichaam geweest dat de huid hard is geworden.

Een normale aambeien cyclus duurt 10-14 dagen en personen met aambeien hebben dit zo’n 4-5 keer per jaar. Hemor*Rite kan voor een periode van 6 maanden worden gebruikt, daarna is een nieuwe unit nodig. Op deze manier kan je een hoop onnodige doktersbezoeken vermijden!

Voor zwangere vrouwen

Meer dan 50% van de vrouwen hebben last van aambeien tijdens en na de zwangerschap. In het derde trimester verzamelt het lichaam grote hoeveelheden bloed in het bekken om het groeiende kind te voeden en voor te bereiden op bevalling. Deze toename van de bloedstroom kan leiden tot zwakke bloedvatwanden in de anus en het rectum, wat weer kan leiden tot aambeien.

Bovendien is constipatie veel voorkomend tijdens de zwangerschap, de combinatie met uitputtende toiletsessies veroorzaakt pijnlijke en opgezwollen aambeien in het rectum en de anus. Hemor*Rite is anatomisch ontworpen voor de kringspier en de anus om zo natuurlijk mogelijk aambeien met de ijskoude Hemor*Rite te behandelen, ook de inwendige aambeien.

In het algemeen

  1. Iedereen heeft aambeien, maar ze ontwikkelen zich niet bij iedereen.
  2. Hoe ouder we worden, des te meer kans op de symptomen.
  3. Een harde buik, constipatie, weinig beweging en regelmatig gebruik van laxeermiddel zijn allemaal van invloed op aambeien.
  4. Overgewicht, zwanger, veel zitten, de druk op de dikke darm neemt toe en stimuleert de ontwikkeling van aambeien.
  5. Het meest voorkomende symptoom is licht/vers bloed in de ontlasting of op het toiletpapier en jeuk in en/of rond de anus.

Aambeien samenvattend

  1. Aambeien zijn een dagelijks probleem. Ongeveer 4% van de volwassenen heeft elke dag last van aambeien.
  2. 50% van de 50-plussers heeft te maken met aambeien tijdens hun leven.
  3. Meer dan 50% van de zwangere vrouwen heeft aambeien.
  4. Kort gezegd, aambeien zijn opgezwollen aderen in de dikke darm en anus die pijnlijk zijn bij aanraking.
  5. Aambeien ontstaan wanneer de bloedsomloop in een van de bloedvaten in het darmstelsel ophoopt.
  6. Het bloedvat zwelt op, wordt rood, gaat ontsteken en begint te bloeden.
  7. Er zijn inwendige en uitwendige aambeien.